Jdi na obsah Jdi na menu

PilsAlive 2014

_fco6627.jpg

 

snimek1.png

snimek2.png

konal se 
       v sobotu 26-28. 6. 2014 
Plzeň - nám. Republiky

 

 

První den festivalu

 

Ve čtvrtek v podvečer byl zahájen hudební festival PilsAlive, který pořádá už od roku 2009 Biskupství plzeňské.  První dva koncerty se uskutečnily na náměstí Republiky, s impozantním výhledem na katedrálu sv. Bartoloměje. Podobně jako loni, kdy si plzeňská diecéze připomínala 20 let své existence a součástí oslav byl právě tento festival kapel a souborů, které spojuje úcta ke křesťanským hodnotám. V loňském roce vyvrcholil koncertem Hradišťanu s Jiřím Pavlicou; letos muzikanti přijeli především ze západních Čech, z různých míst plzeňské diecéze.

 

Ve čtvrtek v 18 h. zahrála „kapela ze staré školy“ – Old School Band – bluesové standardy a další písně tohoto žánru, v sympatické houpavé náladě a s texty, v nichž nechyběl postoj naděje. Následoval koncert vyhledávaného plzeňského sboru Touch of Gospel pod vedením Michala Beránka. Gospelové písně – vlastně zhudebněné modlitby – zazněly s temperamentem, strhujícím zaujetím a s radostí, která oslovila i mnoho kolemjdoucích.

 

Tento první festivalový večer završil biskup Mons. František Radkovský, který nad akcí spolu s primátorem Města Plzně a hejtmanem Plzeňského kraje převzal záštitu, modlitbou za všechny obyvatele města.

 

Druhý den patřil dětem a v rámci festivalu, nesoucím ve svém názvu jméno města Plzně, byl pojat skutečně plzeňsky: pomoci andílku Plzeňáčkovi najít tu nejvzácnější perlu.

 

Náměstí Republiky se proměnilo v zábavný prostor se skluzavkami, skákacím hradem, kreativními workshopy, kde si děti vyráběly vlastní placky na přišpendlení, nechávaly si malovat na obličej, a hlavně: potkávaly různé postavy z českých pohádek. Ty jim zadávaly rozličné úkoly – např. sednout si na lopatu u Ježibaby z perníkové chaloupky, naplnit papírovými kameny břicho vlka k záchraně Karkulky a babičky, chodit po chůdách a přelít moře u Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého atd. Za splění jednotlivých úkolů obdržel každý účastník písmenko do své kartičky, čímž získal odpověď na otázku: jak se jmenuje království, kde se nachází ta nejvzácnější perla. Potom bylo pro všechny za odměnu připravené divadelní představení o andílku Plzeňáčkovi a kupci Ondřejovi, do něhož byly děti též aktivně zapojeny, a všichni společně tak objevili, že to nejvzácnější má každý ve svém srdci.

V návaznosti na toto poselství pak přítomné pozdravil biskup plzeňské diecéze Mons. František Radkovský, krásné prázdniny dětem popřál primátor města Plzně Martin Baxa a k výletům na pamětihodná místa v Západních Čechách všechny pozval programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Festival pak pokračoval koncertem kapel Plamínky z Klatov a Vox Macronix z Plzně.

 

Z webu města Plzně: Pohádkové náměstí přilákalo děti i dospělé

Sobota 28. června, třetí den festivalu, patřila vystoupením kapel Jordán, Chavruta, Memento, Koinonia, Zebedeus a den vyvrcholil závěrečným koncertem pozvaného hosta ze Slovenska, kapelou Slnovrat. Zaznělo několik hudebních žánrů v podání hudebníků a zpěváků od těch nejmladších po starší ročníky, kteří mají i přes různosti jedno společné: lásku k Pánu Ježíši a chuť oslavovat Boha skrze hudbu a písně.

Termín hudebního festivalu PilsAlive s rozšířením programem pro děti byl zvolen na závěr školního roku, aby do centra města mohlo dorazit co nejvíce návštěvníků, což potvrdila návštěvnost přes 3000 účastníků během tří dnů.

Festival PilsAlive je součástí projektu Biskupství plzeňského s názvem Duše města a konal se v rámci programu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Velké díky patřím všem účinkujícím, sponzorům a partnerům, bez kterých by se 6. ročník festivalu PilsAlive nemohl konat.